NJEGA MASNE KOŽE

Puno kupaca nas ispituje kako njegovati masnu kožu i koji su proizvodi za nju najprimjereniji. Ako imate masno lice onda znate koliko je zahtjevna njega takve kože.

IMAM LI MASNU KOŽU?

Masna koža je deblja. Ima karakteristične proširene pore i izgleda masno, te se sjaji. To je posljedica izlučivanja prevelike količine sebuma, zbog čega na koži često nastaju nepravilnosti/mrlje poput mitesera ili prištića koji se obično nalaze na srednjem dijelu lica: čelo, nos i brada.

Ako:

  • se vaše lice masti već sat ili dva nakon čišćenja,
  • imate osjećaj da šminka na vašem licu nije postojana,
  • imate proširene pore (posebno na dijelovima čelo – nos – brada) i
  • imate probleme s miteserima, prištićima i milijama (mliječnim aknama)

onda imate masnu kožu.

KAKO JU NJEGOVATI?

Kada njegujete masnu kožu ne smijete koristiti proizvode koji i iritiraju kožu. Takvi proizvodi će samo pogoršati stanje, jer ubrzavaju proizvodnju masti žlijezda lojnica.

1. POČNITE S ČIŠĆENJEM

Koristite nježno sredstvo za čišćenje koje se topi u vodi i lice očistite dva puta dnevno.

2. KORISTITE TONIK

Koristite tonik koji ne sadrži alkohol i primjeren je za vaš tip kože. Tonik će umiriti kožu i pripremiti ju za nadolazeću njegu.

3. KORISTITE HIDROKSI KISELINE

Korištenje hidroksi kiselina najbolji je način za uklanjanje odumrlih stanica kože koje nastaju na masnoj koži. Nježno ljuštenje epiderme omogućuje uklanjanje odumrlih stanica kože, a istovremeno čisti začepljene pore i koža će biti glatka i meka.

Preporučuje se korištenje beta hidroksi kiseline (BHA) ili salicilne kiseline. Salicilna kiselina djeluje na epidermi, ali i dubinski u pori, te omogućuje masnoći da se pravilno izluči na površinu bez nakupljanja i začepljivanja pore. Ima i protuupalno djelovanje.

4. NASTAVITE S HIDRATACIJOM

Mislite li da masna koža ne treba hidrataciju?

Masna koža treba hidrataciju kao i svaki tip kože. Koristite laganu kremu, serum ili esenciju namijenjenu hidrataciji kože. Važno je da ne sadrži sastojke koji bi dodatno začepili pore.

5. KAKO SE NOSITI S MASNOM KOŽOM TIJEKOM DANA?

Bez obzira na pravilnu njegu kože, može se dogoditi da ćete na početku trebati određen proizvod koji će vam tijekom dana pomoći s upijanjem viška masnoće. Možete si pomoći listićima za matiranje ili posebnim puderom koji upija višak sebuma (link se nalazi ispod).

Pripremili smo vam izbor proizvoda koji su najbolji za masnu kožu: